Tehillim als spirituele praktijk: het Hallel

d7a03e2a9b[1]

Deze shabbaton/workshop is gewijd aan de psalmen van het Hallel. Met het Hallel zingen wij de lof van de Eeuwige. Het oudste Hallel vinden we in Shemot 15. De Talmud vertelt ons:

Rav Yehudah zei in naam van Shmuel: het Lied van de Torah [dat is het shirat hayam, het lied van de zee] werd gezongen door Moshe en Israel toen ze uit de zee kwamen. Wie reciteerden dit Hallel? De profeten onder hen bepaalden dat Israel het moest reciteren bij alle belangrijke feesten en bij alle tegenslagen – mogen die hen niet treffen! En als zij verlost worden, reciteren zij het [als dank voor]  hun verlossing. (TB Pesachim 117a)

De huidige Hallel psalmen zijn psalm 113 – 118. Psalm 136 wordt wel het grote Hallel genoemd. Bij welke gelegenheden zingen wij deze psalmen, bij welke niet, en waarom? Wat maakt hen zo bijzonder op die momenten? Hoe was de klank van deze oeroude poezie in de tijd van de tempel? Hebben gewone mensen zoals wij ze ook gezongen? In deze workshop zullen we dat zeker doen, en het leven prijzen!

We zullen  de Hallel psalmen zingen, en zo de spirituele kracht ervaren van deze poezie uit oude tijden. De psalmen openen voor ons poorten waardoor wij het huis van de Eeuwige binnen kunnen gaan. Jalda’s moeder z.l. placht te zeggen: vart nisht oyf a nes, zog T´hillim – wacht niet op een wonder, zeg psalmen.

De workshop wordt gegeven door chazzan Jalda Rebling uit Berlijn. Zij komt regelmatig naar ons, en is altijd weer enorm inspirerend. Jalda is specialist in Joodse muziek van de vroege Middel-eeuwen tot heden. Zij ontving haar smicha als chazzan van Aleph Aliance for Jewish Renewal, is mede-oprichter en chazzan van kehillat Ohel Chidush in Berlijn, geeft les aan de European Academy for Jewish Liturgy (EAJL) en in de Aleph chazzan opleiding, is mede-oprichter en een van de chazzanim van de Virtual European Minyan, en bracht 11 LP’s en  CD’s uit.

Jalda Rebling

Programma

zaterdag 9 juni

10.30 uur   Psalmenrijke shacharit dienst

12.30 uur   Kiddush en lunch (potluck)

14.00 uur   Workshop

15.30 uur    Theepauze

15.45 uur    Workshop

17.30 uur   Seuda shlishit, de derde maaltijd van shabbat (potluck)

19.30 uur   Workshop

21.30 uur   Havdala, de ceremoniele afsluiting van shabbat en begin van de week

zondag 10 juni

10.30 uur   Workshop

13.00 uur   Einde

De shacharit dienst, seuda shlishit en havdala worden geleid door chazzan Jalda Rebling en rabbijn Hannah Nathans

In samenwerking met PaRDeS

Plaats: Yehuda Ashkenasy bibliotheek van Stichting PaRDeS, De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2, Amsterdam, nabij station Zuid.

Kosten: 55 euro

Aanmelden: info@stichtingpardes.nl

HaMakor_ster