Reis in het land van de Ba’al Shem Tov, een Chassidische ervaring

Смотрицький_каньйон_06

We reizen door het land van de Ba’al Sjem Tov in de West-Oekraine. We reizen langs oude sjtetls waar Chassidische rebbes leefden en werkten. Daar bezichtigen we de materiele overblijfselen van hun bestaan: oude synagoges, een mikwe, begraafplaatsen. We genieten van de natuur waar sommige rebbes hun inspiratie vonden. We lopen letterlijk en figuurlijk in hun voetstappen. Want behalve een reis door het fysieke land van de Ba’al Sjem Tov en zijn volgelingen wordt het ook een innerlijke reisWe gaan lernen over het gedachtengoed van de rebbes. We beoefenen meditaties zoals zij die met hun volgelingen deden. We zingen hun oude nigoeniem (melodieën) en Jiddische liederen en laten ons er door inspireren. En dit alles op de plaatsen waar zij hebben geleefd en gewerkt, in de natuur en binnenshuis.

Het reisschema

We vertrekken op dinsdag 24 april naar Kiev. We reizen langs Zhytomyr waar rabbi Zev Wolf, een leerling van de Magid van Mezzeritch, een yeshiva bestierde. Daarna komen we in Berdichev. Hier leren wij van en over rabbi Levi Yitzchak, de grote verdediger van het Joodse volk voor de Eeuwige. Berdichev heeft een begraafplaats met bijzondere grafstenen en een synagoge. We vervolgen de reis naar Medzhybizh, waar de Ba’al Shem Tov, de grondlegger van het Chassidisme, leefde en werkte, en waar Rabbi Nachman van Bratslav geboren werd. We bezoeken o.a. het  graf van de Ba’al Shem Tov en zijn synagoge. Ook de Apter Rov’s synagoge staat op het programma. Aan het begin van de rivier, de plaats waar de Ba’al Shem Tov zich vroeger altijd baadde, is een mikwe (Joods ritueel bad) gebouwd. In Medzhybizh vieren we de sjabbat met een bijzonder programma. Dan reizen we door naar Kamenets Podilsky, vlakbij de geboorteplaats van de Ba’al Shem Tov waar hij de eerste periode van zijn leven doorbracht, naar Nemirov waar Rabbi Natan, de belangrijkste leerling van rabbi Nachman), vandaan kwam, Bratslav waar rabbi Nachman heeft gewoond en Uman waar hij is gestorven. Hierna keren we naar Kiev terug, waar we op dinsdag 1 mei 2018 aankomen. Meer info in Oekrainereis routebeschrijving0001.

De leiding

De inhoudelijke leiding van deze reis ligt in handen van rabbijn Hannah Nathans en zangeres en magid\verhalenverteller, Shura Lipovsky.  Wilma Menko heeft de dagelijkse leiding. De organisatie van de reis wordt door IVORY Travel verzorgd. In samenwerking met PaRDeS.

Hannah Nathans studeerde voor rabbijn bij Aleph Alliance for Jewish Renewal, een neochassidische beweging, en geeft  les in Chassidisme, Joodse meditatie, etc. Zij leidt HaMakor, Centrum voor Joodse Spiritualiteit, en is rabbijn van OJG Klal Israel te Delft. Meer info

Shura Lipovsky, zangeres en magid\verhalenverteller, winnares van de Dreaming in Yiddish Award 2017, heeft sinds zich sinds 1987 verdiept in het Chassidisch\Kabbalistisch gedachtengoed. Ze ontwikkelde van daaruit haar concept ‘The Meditative Voice’ en treedt wereldwijd op met concerten en workshops. Meer info

Wilma Menko was coördinator van de opleiding Joods Pastoraal Werk en was jarenlang lid van de onderwijscommissie van de Liberaal Joodse Gemeente/Amsterdam. Ze werkt nu als coach in het onderwijs.

Aantal deelnemers

Er kan slechts een beperkt aantal mensen mee. Het minimum aantal deelnemers is 15 personen en het maximum bedraagt 30 personen. Vol is vol.

Data: 24 april  – 1 mei 2018

De kosten 

De kosten zullen rond de 1600 euro bedragen, inclusief vliegreis, volpension, busreis met tolk, tweepersoonskamer en programma. Voor degenen die niet vanaf Amsterdam vliegen is de prijs exclusief vliegreis ca 1300 euro. Deze prijs kunnen wij garanderen tot 15 december. Daarna zullen de kosten stijgen.

Inhoudelijke informatie:

Wilma Menko via wjmenko@gmail.com

Organisatorische informatie  bij Ivory Travel info@ivorytravel.nl. Inschrijven met inschrijfformulier Oekrainereis0001

Details van het bovenstaande programma zijn nog onder voorbehoud.

HaMakor_ster